3D Printing – !Niet beschikbaar!
Helaas is de 3D printservice niet beschikbaar.
Helaas is de 3D printservice niet beschikbaar.
3D printen heeft meer toepassingen en mogelijkheden dan de gemiddelde consument denkt. Het heeft zich al nuttig bewezen in 1999. In dat jaar werd de eerste 3D geprinte orgaan in een mens geïmplanteerd. Astronauten gebruiken 3D printers om producten te repareren of te vervangen. De bestanden worden op aarde ontworpen en ge-upload naar het ruimtestation. Huizen en auto-onderdelen, het zijn allemaal technische toepassingen van 3D printen. De consument, de mens, daar draait het bij RMF Design om.
Eén van de toepassingen is het maken van verloren onderdelen, bekende voorbeelden: Het opvangbakje van het Nespresso koffiezetapparaat, deksels en knoppen van gasfornuizen en auto dashboards.
Een belangrijkere toepassing is het maken van speciale onderdelen. Bezig met een project en kun je een bepaalde verbinding niet vinden? Past de houder van je actiecamera niet op de plek waar je die wil? Of kun je een ander product niet in de winkel vinden? Laat het 3D printen!
3D printen kan ook gebruikt worden voor huishoudelijke producten:
Pennenbakken, bekerhouders voor in auto’s of op fietsen, rekjes voor koffiepads en standaards voor telefoons, afstandsbedieningen of controllers. Dit soort huishoudelijke producten zijn ideaal om te 3D printen en kunnen custom-made worden gemaakt.
De meeste 3D geprinte producten zijn gemaakt van harde kunststoffen. Toch is ervoor 3D printen een breed aantal, speciale, materialen of filamenten beschikbaar.
Filamenten zijn lange draden om een spoel gewikkeld en wordt door de 3D printer als materiaal gebruikt. Veel gebruikte materialen zijn ABS, PLA (biocompatibel), Nylon, HIPS en PET-G.
De filamenten kunnen worden opgedeeld in:
Kunststoffen, metalen, keramieken, papieren, bio-Materialen en voeding.
Kunststoffen
ABS en PLA komen veel voor bij FDM printers. Polylactide, of melkzuur, is een biocompatibel materiaal. ABS is een basis kunststof in de massa-industrie, de bouwstenen van LEGO zijn ervan gemaakt. Dit zijn beide voorbeelden van harde kunststoffen, maar er zijn ook kunststoffen filamenten die lijken op rubber.
Deze filamenten worden gebruikt om producten zoals handvaten, armbanden en wieltjes te maken. Ninja-flex is een bekent filament soort dat enorm flexibel en zacht is.
Nylon filamenten kunnen worden voorzien van additieven waardoor het de eigenschappen krijgt van compleet verschillende materialen. Houtvezels worden gemengd met het nylon en resulteert in een filament dat ruikt, voelt en eruit ziet als hout. Dit wordt ook gedaan met kurk, bamboe en gras en metalen.
Metalen
Het toevoegen van metaal-additieven wordt voor verschillende doeleindes gedaan. Nylon kan worden verrijkt met geleidende of magnetische deeltjes voor technische eigenschappen of met kleurstoffen en metaalpoeder zodat het visueel overkomt als goud, zilver, brons of koper. Ook volledige metalen zoals titanium en goud worden steeds vaker gebruikt voor 3D printen.
Keramieken
Deze groep materialen is relatief nieuw in de 3D print omgeving. Naast metalen wordt er nu veel geëxperimenteerd met het 3D printen van beton en keramieken. De 3D geprinte producten van keramiek moet dezelfde nabewerkingen krijgen zoals traditioneel vervaardigde aardewerk. Dit bestaat voornamelijk uit afbakken en glazuren.
Papieren
Mcor Technologies maakt van lokale grondstoffen milieuvriendelijk papier door middel van 3D printen.
Bio-Materialen
Deze materialen zijn er al vanaf het begin. De medische toepassingen van 3D printen begonnen al in 1999 en zijn na prototyping de eerste toepassingen van 3D printen. Het 3D printen met levende cellen van de patient zorgde ervoor dat donororganen niet werden afgestoten door het lichaam is hier een voorbeeld van. Complete organen 3D printen is in ontwikkeling. Biologisch afbreekbare kunststoffen is wat beschikbaar is voor de meeste 3D printers.
Voeding
Een soort toekomstbeeld van de gemiddelde consument voor 3D printen. Een koelkast die 3D print wat je wilt eten, dat is nog even toekomst. Het experimenteel 3D printen van voedsel wordt nu voornamelijk gedaan met chocolade, maar ook met suiker, pasta en vlees. De toepassing voor de voedselindustrie gaan verder. Food-Safe, er zijn eisen gesteld aan producten die lange tijd in aanraking komen met voedsel zoals verpakkingen en opbergproducten. Food-Safe filamenten zijn gemaakt van bio-compitabele materialen en voorzien van anti-bacteriële additieven. Ook de 3D printer zelf moet Food-safe zijn, het gaat dan om de smeltkamer, extruder en printbed. De onderdelen die in contact komen met het materiaal.